Carolina Laudon har gjort typsnitt för storkunder som DN och Systembolaget. Förra året vann hon Berlingpriset. Foto: Åsa Jansson

Vad ska du prata om på CAP&Design Live den 19 mars?


- Jag tänkte tala om typsnitt och identiteter, bokstäver och andra typer av lösningar i branschen. Vad är ett typsnitt; ett format, en form eller en mjukvara? Vad krävs för att skapa ett nytt typsnitt? Hur tänker vi utanför de vedertagna begreppen? Vad händer just nu på internet?

Förra året vann du Berlingpriset för din form. Hur kändes det?

- Ärofullt. Samtidigt väldigt befriande. Det finns enormt mycket att lära sig om bokstäver, typsnitt, typsnittsteknologi och typografi och så lite tid. Jag känner mig ständigt jagad av tiden och flyttar konstant fram mina mål, långt bortom både min egen förmåga och horisont. Varje passerad linje ser jag som ett mål på vägen.

Du har jobbat med typsnitt för många stora kunder som DN och Systembolaget. Vad tänker du speciellt på när du vet att typsnittet ska läsas av så många människor?

- Typsnittsdesign är alltid en del av en större designprocessen, där många andra formbeslut ingår. Pappersvalet och typografin har minst lika stor del i vad läsaren upplever, så jag styr inte slutresultatet som når kunden.

- Typsnittsformgivning är ett väldigt konceptuellt arbete där alla bokstäver och tecken bildar en helhet, lite som ett instrument eller byggnad. Sedan händer det ju mycket när sedan en musiker spelar instrumentet. När jag har formgivit vissa bokstäver så är formen satt för andra. Oftast är jag allt för uppslukad av alla små designbeslut som ska fattas för att oroa mig. Mitt arbete är ju en del av processen. Största charmen att arbeta med typsnitt är att det är just till för andra och når ut på ett väldigt ödmjukt sätt.

Av de typsnitt du tagit fram, har du en favorit?

- Monopol (för Systembolaget, reds anm.). För att det finns över hela Sverige och formen håller fortfarande efter tio år.

Vill du höra vad Carolina Laudon har att säga på CAP&Design Live?
Läs om de andra talarna och anmäl dig här!