Sida 1 / 10


En digital portfolio kan givetvis inte ersätta en fysisk helt och hållet, det vill säga om du inte arbetar uteslutande digitalt. Oavsett hur du jobbar kan inget slå en fysisk mappvisning, där du själv kan förklara, svara på frågor och få personlig kontakt med en kund eller arbetsgivare.

Men det är ett bra komplement, med flera stora fördelar. Förutom det uppenbara, att inte behöva trängas på bussen med en stor pärm under armen, är innehållet i en digital portfolio dynamiskt. Det går att ändra eller rikta efter omständigheterna. Den har möjlighet att visa ljud, rörliga och interaktiva arbeten men framförallt går det snabbt och enkelt att få upp nya arbeten. Det medför att du faktiskt uppdaterar när projektets tankeprocess fortfarande vilar i huvudet, och inte drar ut på det till dess att arbetet känns daterat och du redan gått vidare till nästa projekt.

Saknar du bakgrund inom webbprogrammering kan det här området vara en djungel. Idag finns det, som tur är, tjänster med färdiga upplägg för just en digital mapp. En av de största heter Cargo Collective, en tjänst som riktar sig till en stor skara av yrkeskategorier inom det visuella området.Upplägget består av en framsida med bakomliggande sida. För en utomstående besökare visas endast din digitala mapp. För redan anslutna användare är Cargo Collective ett socialt nätverk för att kunna följa och komma i kontakt med intressanta användare och eventuella kollaboratörer.

Tjänsten kostar ingenting i sitt grundutförande, men för att upprätthålla kvalitet, och säkerställa att ditt innehåll är relevant för sidan, krävs dock att du fått en inbjudan av ­en tidigare medlem. Alternativt ansöker du om ett medlemskap genom att skicka en presentation av  dig och ditt arbete till Cargo ­Collective.

Det finns flera färdiga mallar på upplägg och form att välja mellan, men du har full möjlighet att ändra dessa efter egna önskemål. Och det bästa av allt, ingen erfarenhet av programmering krävs.

Hemsidor är ofta uppbyggda av två delar: html och css. Html-koden hanterar allt innehåll och css-koden formger sidan. När du laddar upp text, bilder eller filmer på Cargo Collective genereras automatiskt en html-kod. Den enda »lilla« programmeringen du behöver göra är således i css-filen.Den här guiden bekantar dig med systemet samt tar upp några grundläggande exempel för att ladda upp material och formge sidan. Den innehåller inte lösningar på alla situationer, men principen i grundexemplen går att använda på nästan vad som helst. Värt att nämna är att guiden inte handlar om optimal css-programmering från grunden, utan endast på det sätt som lämpar sig för att ändra utseendet i just Cargo Collective, med dess begränsningar och möjligheter.

Det handlar alltså om att bygga upp ett system för dig själv i  vilket du sedan laddar upp material. Tänk på att inte göra det för komplicerat, poängen är att du inte ska dra dig för att lägga upp nytt material.

Sida 1 / 10

Innehållsförteckning