Sida 1 / 2
Det finns två saker du kan göra för att få korrekta färger: kalibrering och profilering. Kalibrering är att justera själva bildskärmen så att den visar korrekta färger. Profilering är att skapa en profil som kompenserar för de felaktigheter som inte går att kalibrera bort. Profilering är också det du tar till om du har en skärm som inte går att kalibrera, som hos ­bärbara datorer.

Hårdvarukalibrering kan vara ett förvirrande ord. Ett bättre uttryck är kanske automatiserad kalibrering.

På vanliga bildskärmar kan du manuellt, via menyer i själva skärmen, eller via ett program justera skärmens inställningar. Det här är manuell kalibrering. Men vissa skärmar tillåter att ett program automatiskt justerar inställningar utifrån värden från en kalibrator.
En sådan automatisk kalibrering kallas lite missvisande för hårdvarukalibrering.

  • Color Navigator, programmet som medföljer Eizo-skärmar i CG-serien. Här anger du inställ­ningar och programmet sköter resten.

Oavsett om du kalibrerat skärmen manuellt ­eller automatiskt, eller om din skärm inte går att kalibrera alls, så gör du sedan en profilering. Kalibratorn mäter då upp färgresponsen i din skärm och skapar en profil som program senare kan använda för att visa färger helt korrekt.

Steg 1 – välj inställningar
Det är tre saker som man brukar ställa in: ljusstyrka, färgtemperatur och gamma. Vilken ljusstyrka och färgtemperatur du ska ha beror på betraktningsljuset i rummet där skärmen befinner sig. Gammavärdet, hur tonkurvan ser ut, väljer du efter färgrymden du använder.
Vid bildredigering hamnar man ofta på en ljusstyrka på runt 100-150 candela/kvadratmeter och en färgtemperatur på 5 000 Kelvin. I ljusare kontorsmiljöer kan ofta ljustyrkan behöva vara högre och färgtemperaturen kallare. Bra utgångspunkter kan vara 150-200 candela/kvadratmeter och 6 500 Kelvin. Tänk på att de flesta vanliga hemma- och kontorsskärmar är standardiserade att visa 6 500 Kelvin och fungerar bäst där. Har du inga speciella krav på gamma så är 2,2 ett vanligt värde.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning