Sida 1 / 4
Dyrt och rätt krångligt. Det har varit mångas bild av publicering på plattor. Till viss del har det också stämt, men som många också har förutspått så har prisbilden ändrats och du kan idag skapa en tidning, en bok ­eller varför inte ett veckobrev för internt bruk – utan att det kostar en krona, förutsatt att du har Adobe Indesign. Kan du hantera Indesign så krävs inte någon doktorsgrad i teknisk fysik eller någon längre utbildning för att publicera något på surfplatta.

Digital Publishing Suite består av ett gratis insticksprogram till Adobe Indesign CS5 och CS 5.5. Till CS6 är det inbyggt, och i alla versioner ingår gratisappen Content Viewer som gör att du kan beskåda dina publikationer på din Ipad, Kindle Fire eller Android. Det du behöver förutom Indesign CS6 är ett Adobe ID, det vill säga ett konto hos Adobe. Det kostar inte heller något.

De flesta tillverkarna av publiceringssystem har justerat sin prismodell så att du kan göra hela din publikation utan kostnad  – tills du verkligen väljer att publicera den på Apples App Store eller Google Play.

Här går vi igenom hur processen ser ut i Adobes Digital Publishing Suite från ax till rågbröd och visar hur du går tillväga för att göra din egen digitala ­publikation. Följ med och testa själv.Uppdatera allt. Har du inte använt ­­Adobe Publishing Suite förut kommer du troligen att få en tillsägelse att vissa av dina programkomponenter är gamla och måste uppdateras. Klicka Hjälp > Uppdatera så är du klar att köra igång.Skapa ditt dokument. I Adobe Indesign CS6 har du redan när du skapar ett nytt dokument möjligheten att bestämma vilken ­upplösning du vill skapa innehåll för. Här finns förinställningar för Ipad, Iphone, Amazon Kindle, Barnes&Noble Nook och tiotums Androidsurfplattor. Vill du skapa något ­för nya Ipad får du själv skriva in formatet 2048 x 1536 och klicka OK.Anpassa för digital publicering. Plocka fram de särskilda verktygen för digital publicering i Indesign CS6. I toppen till höger finns en meny över arbetsytor. Välj Digital publicering så får du menyer anpassade för ändamålet.Både stående och liggande? Nu är det dags att skapa din tidning, alternativt anpassa en befintlig tidning till surfplatteformatet. Du får göra designen i både stående och liggande format så att formen blir korrekt vare sig användaren läser med surfplattan stående eller liggande. Självklart kan du välja endast ett av formaten. Vill du ha bägge formaten så har du några hjälpmedel i senaste Indesign.

Säg att du först gör hela din tidning i stående format, men att du ändå vill att läsarna ska kunna ta del av tidningen i liggande format. Du kan då själv välja att lägga till sidor i rätt storlek, fast i liggande format, sedan duplicera innehållet och anpassa din form. Dock tar det förstås en stund, så Adobe har en funktion som försöker hjälpa dig på traven.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning