För den som nu för tiden vill spela in film på en ansträngd budget har digitala systemkameror blivit det självklara valet – enkel tillgång till bra optik, lågt pris, kort skärpedjup och möjlighet att bygga ut systemet med tillbehör som gör det hela mer likt en vanlig filmkamera.

Men dessa kameror är fortfarande designade utifrån fotografens behov och videofunktionerna är i de flesta fall, även när de är bra, en bonus snarare än huvudsaken.

De digitala filmkameror som finns på marknaden kostar oftast betydligt mer – även om de så klart är mycket billigare i drift än riktig film. Reds kameror är ett exempel som fått mycket uppmärksamhet, men nu kommer en seriös konkurrent som dessutom tävlar med Canon och Panasonic om kunderna med tunna plånböcker.

Blackmagic Design har lanserat sin första kamera med det enkla namnet Cinema Camera, och det handlar om en produkt som fokuserar helt och hållet på sin målgrupp – fria filmmakare, reklamfilmare och tv-produktionsbolag som vill hålla nere utgifterna.Kameran har en upplösning på ”2.5K” (2432 x 1366 pixlar), alltså större än full-hd men inte lika stort som Reds 4K-upplösning. Sensorn sägs ha ett dynamiskt omfång på 13 steg och den inbyggda skärmen är på 5 tum så att du i många situationer kan undvika att ha en extern skärm för att följa inspelningen. Kameran använder Canon EF-fäste för objektiv.

Den riktigt stora skillnaden mot konkurrenter som Canons 5d mark 2 är att du kan spela in direkt på en ssd med 12-bitars okomprimerad video i Cinemadng-formatet, eller i Apples Prores-format eller Dnxhd-formatet. Inbyggda Thunderbolt- och sdi-kontakter gör att du kan skicka rådata direkt till en kraftfull dator, vilket förmodligen gör det möjligt att göra live-sändningar med kameran.

Okomprimerad video innebär, precis som med råformat för fotografier, att det blir betydligt större möjligheter att bearbeta filmen i efterhand, till exempel färgkorrigering.