För några år sedan var Autodesks Smoke ett riktigt lyxprogram för de verkliga proffsen inom videoregering. Programmet kom på specialbyggd hårdvara och kostade mellan 300 000 och 600 000 kronor. Sedan gjordes det om och priset sänktes till drygt 100 000 kronor.

Under den pågående NAB-mässan i Las Vegas har Autodesk presenterat en helt ny version av programmet som numera går från att kallas ”finishing software” (ung. ”finslipningsprogram”) till videoredigeringsprogram, och riktar sig mot samma kunder som idag köper till exempel Apples Final Cut Pro X.

För att ha en chans i denna produktkategori sänks dessutom priset igen, nu till knappt 25 000 kronor.Vad som gör Smoke speciellt är att programmet nu blandar en traditionell videoredigerings-tidslinje med nodbaserad redigering som vanligtvis används i effektprogram som Nuke och Autodesks egna Flame. Det gör att de som är vana vid tidslinjen snabbt kan komma in i programmet, men samtidigt få tillgång till de kraftfulla möjligheter för komposition och effekter som kommer från nod-systemet.

Smoke var tidigare för Linux men numera krävs en Mac med OS X Lion.