Sida 1 / 3
Direktkommunikation
Är ett av de allra bästa sätten att samarbeta på, men tyvärr delar vi inte alltid kontor med dem vi jobbar med. Att flyga för att mötas var och varannan vecka är ingen lösning som håller i längden. E-post är inte heller någon bra lösning, eftersom det är alltför ostrukturerat. Då är det bättre att använda verktyg som är anpassade för att samarbeta på distans.

Vilka program du väljer att använda beror givetvis på vilket syfte du har med dem. En gemensam lagringsyta på nätet är väldigt lätt att komma igång med. Den kan vara bra för säkerhetskopiering och kanske även för att dela arbetsfiler i små projekt, men knappast för annat än det. Då är det bättre att komplettera med andra specialverktyg. Kanske behöver du bara en dokumentationsmotor vid sidan av ditt filbibliotek? Eller en aktivitetslista? Om du väljer rätt verktyg kan det fun­gera riktigt bra.

För att skapa bra ordning kan du välja att skapa alla arbetsdokument i en webbaserad kontorssvit. Med en sådan kan alla i projektet komma åt allting, bara de har en dator med internetkoppling.

  • Många webbtjänster har snygga appar som gör det ännu enklare att arbeta med dem. Oftast är de dess­utom gratis.

Vill du ha ännu mer avancerade verktyg kan du köpa ett komplett paket för samarbeten. Det kan vara aktuellt om du sitter i ett lite större projekt. I de bästa paketen finns allt du kan behöva. De är visserligen lite mer komplicerade att komma igång med, men de betalar sig på sikt.

För mer direkt samverkan kan du dessutom använda en skärmdelningsfunktion. Med den kan du visa kollegan saker i realtid. Jobbar du exempelvis med grafik säger en bild definitivt mer än 1 000 ord.

Kontor på nätet
Är det framför allt dokument skapade i någon kontorssvit du vill dela med dig av finns det flera alternativ att välja på. Microsoft har till exempel Office 365 och Zoho är en uppstickare som har fokuserat på det här segmentet, men mest populärt och omtalat är Googles alternativ Apps.

I princip har programmen allting du är van vid från ditt skrivbordsalternativ: ordbehandlare, kalkylprogram och presentationsmöjligheter. Den stora skillnaden är att det är oerhört enkelt att samarbeta i molnet. Till exempel går det utmärkt för flera användare att jobba i samma dokument samtidigt. Du ser vad de andra gör i realtid, och allt sparas centralt. Att dela ut dokument till andra är lätt. Du väljer om de bara ska kunna titta eller om de ska ha möjlighet att redigera. Det är väldigt enkelt att kategorisera filer med hjälp av etiketter och virtuella kataloger.

  • Det är Google som dominerar bland nättjänsterna. Men Microsoft och Zoho är två värdiga alternativ.

En annan fördel är att sviten ständigt förbättras. Från en vecka till nästa kommer det nyheter och buggfixar. Du behöver inte vänta på en ny version av Office för nya finesser. Men det kan vara förvirrande att då och då få ett nytt gränssnitt.

Dela anteckningarna

Här är fem molntjänster för dig som vill dela listor och anteckningar med dina kollegor.

Remember the Milk 
rememberthemilk.com
Aktivitetslistor när de är som enklast och bäst.

Evernote 
evernote.com
Anteckningarnas okrönte konung.

Springpad 
springpadit.com
Hjälper dig att agera på nerskrivna tankar.

Wikidot 
wikidot.com
Wikiformatet lämpar sig väl för dokumentation.

Blogger 
blogger.com
Med en blogg kan du hålla alla uppdaterade om projektnyheter.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning