Ibooks Author är Apples nya program för att skapa interaktiva e-böcker som sedan läses på Ipad med likaledes nya Ibooks 2.

Den nya plattformen, som presenterades av Apple förra veckan, riktar sig till att börja med mot utbildningssektorn men det finns inget som hindrar förlag och andra att ta fram andra former av böcker. För att ta fram de mer levande delarna av böckerna har Apple byggt in flera så kallade widgets för att visa bildspel, 3d-modeller, interaktiva bilder (zooma, panorera, et cetera) och flervalsfrågor.Webbutvecklarna Sencha har nu visat hur deras program Sencha Animator, som används för att skapa animationer med Css3 och andra öppna webbstandarder, kan användas ihop med Ibooks Author.

Det hela går ut på att skapa en webbwidget (en sådan som kan öppnas i Mac OS X:s Dashboard-program) och sedan baka in den i e-boken du håller på att ta fram.

För de som har lite erfarenhet av programmering går det att göra ännu mer avancerade widgets genom att använda Dashcode, ett program som följer med i Xcode-sviten som säljs på Mac App Store och ges bort till medlemmar i något av Apples utvecklarprogram.