När Radiotjänst började sända körfilmerna på SVT för att få folk att betala tv-avgiften, hittade de rakt in i människors hjärtan. Med senaste kampanjen tackfilm.se hittade de dessutom till helt rätt målgrupp. Bakom produktionen står flera olika byråer, regissörer och företag som hjälpts åt med att göra webbfilmen till en total succé som visats i 214 länder.

– Hitta på en idé som gör att jag är nära att förlora jobbet, sa Radiotjänsts marknadsföringsansvarige Per Leander till reklambyrån Draftfcb. Den ska rikta sig till de som är för lata för att betala, gärna unga, specifikt studenter, sa han.

Med tanke på målgruppens välkända nätnärvaro var det självklart att använda webben. Draftfcb kom med idén med en storslagen presskonferens: en offentlig person som talar till hela världen och tackar en viss person – dig – för att du har betalat tv-avgiften.

– Vi ville göra idén enkel att använda så att den skulle leva sitt eget liv, säger Jesper Eronn, kreatör på reklambyrån Draftfcb.

Tillsammans med produktionsbolaget Callboy och Stopp, som tagit silver i kategorin Bästa reklamfilm på Roy-galan i år, började det tekniska jobbet.

– Vi hade inte testat viral marknadsföring förut och gav oss därmed ut på nya jaktmarker. När vi följde uppladdandet av filmen på webben i realtid var det en ny upplevelse för oss. Filmen laddades 180 gånger i minuten den första timmen. Helt otroligt!, säger Per Hallberg, projektledare på Draftfcb.

Största delen av filmen spelades in i en villa på Lidingö.

– Vi använde rekvisita och dekor för att få rätt känsla. Vi köpte också bilder från bildbyråer och skickade med extrauppdrag till filmteam runt om i världen. Där tjänade vi både tid och pengar, säger Jesper Eronn.

Filmen tog två inspelningsdagar att göra och den totala produktionstiden var två veckor. Regissören Max Vitali hade ansvaret på plats och valde från 18 timmars bildmaterial. En stor del av arbetet låg i postproduktionen och att få grafiken att funka. De olika byråerna arbetade med detta parallellt under tiden.

– Vi har dragit i reglar, vridit upp och kantat till alla bilder för att få den suggestiva och pompösa känslan vi var ute efter, säger Jesper Eronn.

Från målgruppsundersökningen visste de att 90 procent hade senaste versionen av Flash och bra utrusning både för uppkoppling och prestanda på datorn.

– Vi behövde inte begränsa oss utan kunde börja seeda filmen i fläskigt format. Vi tog också fram en lättare version i fall att tekniken inte skulle klara av formatet, säger Per Hallberg.

Utfallet då? Jo, över 1 000 människor har självmant anmält sig för att vilja börja betala en tv-avgift, vilket är bättre än för någon annan av Radiotjänsts kampanjer.

– Mycket internt motstånd var det, men jag riskerade det för att nå ut till nya målgrupper, säger Per Leander.

Om Per Leander förlorade jobbet? Nej, snarare satt han säkrare nu på sin stol än tidigare. För att han vågade.